Kérdésed van? Hívj minket bátran! +36202682509

Blog

Zero waste fogkrém

Ági
2018.03.01 09:49
Zero waste fogkrém

Tudtad, hogy egy tubusos fogkrém átlagosan több mint 20 összetevőt tartalmaz?
Tudtad, hogy a fogkrémet nem szabad lenyelni?

A tubusos fogkrém számos olyan összetevőt tartalmaz, melyek károsak az emberi szervezetre, de mivel nem nyeljük le, csak minimálisan szívódik fel a nyálkahártyán keresztül. Szinte mindben található fluorid, ami itt Európában egészséges, fogzománcvédőnek van reklámozva, az Egyesült Államokban az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (Food and Drug Administraton, FDA) előírása szerint a csomagoláson fel kell tüntetni az egészségügyi kockázatokra vonatkozó figyelmeztetéseket, és azt az információt, hogy lenyelés esetén a helyi toxikológiai intézethez kell fordulni. Tény, hogy a szervezetünknek szüksége van fluorra, de az ételekből bevitt elegendő.Kutatások szerint azonban a szükségesnél nagyobb mértékű fluoridbevitel veszélyes lehet az idegrendszerre, valamint akár a rák kialakulását is elősegítheti.
Illatanyagot, édesítőszert, szinezéket, emulgeáló anyagokat és tartósítószert is tartalmaznak a tubusos fogkrémek. Mint például a triclosan, ami az EWG* szerint magas kockázatú összetevő, mely mérgező hatással lehet a belső elválasztású mirigyekre. SLS is sokban található, mely durva tisztítószer, gyakran használják motorok zsírtalanításához. A fogkrémhez habosító hatása miatt adják, de a fogak tisztításához amúgy nincs rá szükség.

Ezek a tények elég elszomorítóak, ráadásul a csomagolásával nem kevés szemetet termelünk. A doboz még újrahasznosítható, azonban a tubus nem igazán, így szinte garantáltan a szeméttelepen végzi.

Használj inkább egy olyan fogkrémet, ami mindössze 3 összetevőből áll!

Kókuszolaj, szódabikarbóna, borsmenta illóolaj. Igen, ennyi. ????

Finomítatlan, szűz kókuszolaj antimikrobiális, csökkenti a lerakódást a fogakon, így csökkentve az ínygyulladás kockázatát.

A szódabikarbóna fehéríti és tisztítja a fogakat, segíti a fogkő eltávolítását és a szájszagot is megakadályozza. Sokan mondják, hogy felsérti a fogzománcot, ez azonban tévhit. A szódabikarbóna RDA értéke 7. Az RDA az Amerikai Fogászati Szövetség által bevezetett mérőszám, mely megmutatja egy adott termék mennyire koptatja a fogzománcot. Az átlagos értékek 0-100 közé esnek, az e fölötti már túlságosan erős dörzsölő hatású.

A borsmenta illóolaj kellemes ízt ad a fogkrémnek, friss leheletet biztosít és antibakteriális hatású, így kiváló szájápolásra.

Igaz, meg kellett szokni a szódabikarbóna sósságát, azt, hogy nem habzik egyáltalán ellenben a tubusossal és egy kiskanál is kell, hogy a fogkefére tegye az ember. De amióta ezt a saját készítésű fogkrémet használom, tovább érzem frissenk, jóízűnek a számat, fehérebbek a fogaim és még szemetet sem termelek. ????

Ha szeretnéd kipróbálni, itt a videó:

Hozzávalók:

  • 2 ek finomítatlan, szűz kókuszolaj
  • 1 ek szódabikarbóna
  • 10-15 csepp borsmenta illóolaj

Nekünk ez a mennyiségi arány jött be, de nyugodtan változtass a Te ízlésednek megfelelően.

Keverd össze a három hozzávalót és tedd egy csatos üvegbe. Fogmosáskor egy kiskanállal tegyél a fogkefédre és hajrá ????

Ezt a Zero waste fogkrémet a Forest & Ray Dental fogorvosai is meleg szívvel ajánlják.

*Az EWG’s Skin Deep Cosmetics Database egy kozmetikai összetevőket gyűjtő adatbázis, amely információt ad azok ismert egészségügyi kockázatairól.