Kérdésed van? Hívj minket bátran! +36202682509

Blog

Dolgok, amikről nem is gondoltam, hogy mennyit számítanak

Ági
2018.02.17 15:39
Dolgok, amikről nem is gondoltam, hogy mennyit számítanak

Ezek azok a dolgok, amikre eddig biztosan odafigyeltem, ma már tudom, hogy a zero waste életmódot követőknél ez alap.

    1. Ha elmegyek otthonról mindig viszek magammal kulacsot. Vízzel, limonádéval, teával megtöltve, amihez éppen kedvem van. Ez azért szuper, mert nem kell útközben üdítőt vásárolnom. Mivel mindig kéznél van, sokkal több folyadékot fogyasztok.Bárhol járunk, a mosdóban fel lehet tölteni, így biztosítva a folyamatos folyadékpótlást  szervezetünk számára. Sőt, már Magyarországon is működik a Refill mozgalom, és a http://www.kozkutak.hu-n háromféle típusú újratöltő pont térképe érhető el.
    2.  Mindig van nálam vászontáska, így ha váratlanul kell boltba menni, nem kell nylont vásárolni. Az autónk csomagtartójában pedig vannak nagy szatyrok, ami a nagybevásárlásoknál szokott jól jönni.

       

    3.  Amikor tudok termelői piacon vásárolok,így támogatva a magyar gazdákat. Ősz óta pedig a MagosVölgy Ökológiai Gazdaság tagjai vagyunk, ahonnan finom, bio zöldségeket kapunk hetente.
    4.  Úgy főzök, hogy ne legyen maradék. Igen, van kutyánk, de Furfang Barf-ozik, azaz nyerssel etetjük, így a maradék a  kukában végezné. Amúgy is szeretek minden nap frisset enni, nem ugyanazt egy héten keresztül.

       

    5.  Körülbelül fél éve magunk sütjük a kenyeret. Csak akkor veszünk pékárut, ha nagyon rohanós a nap, vagy elfelejtek sütni ???? A croissant-t tökéletesre fejlesztettem már, a kifliket, kenyereket mindig variálom, más-más lisztet, magokat használok.
    6.  A használt ruhákat és használati tárgyakat le szoktuk adni szeretetszolgálatoknak, hogy amire nekünk már nincs szükségünk, ne a kukába kerüljenek.

       

    7.  Az izzóinkat férjem, Laci lecserélte LED-izzókra, amik kevesebbet fogyasztanak.

       

    8.  Szelektív szemétgyűjtés. A konyhánkban van külön fémes-műanyagos és papír szemetes, minden héten egyszer elviszik. A nem visszaváltható üvegeket is külön gyűjtjük és elvisszük az utca végén lévő szelektíves kukákba. Laci beviszi a lemerült elemeket a munkahelyére, ahol van elemgyűjtő konténer (tölthető akkumlátort is használunk), a használt autógumikat lomtalanításkor leadjuk a kijelölt gyűjtőponton, a használt olajat pedig a benzinkutakra visszük.

       

    9.  Igaz még nem olyan régóta, de most már szinte mindig mosható pelenkát adok Hannára. (Az elején nagyon nem jött be nekünk a mosizás, Hanna popsija kipirosodott, bénáztam, de mióta EC-zünk próbálkozom és egyre jobban megy.

       

    10.  Fogmosás közben elzárom a vizet, néha már zuhanyzás közben is, de ezmég annyira nem megy.

       

    11.  Ha hangyainvázó van a konyhában tavasszal, természetes módon, szódabikarbónával próbálunk megszabadulni tőlük.

       

    12.  A cipőket, csizmáimat ha lehet cipészhez viszem megjavíttatni, nem újat veszek rögtön.

       

    13.  A banki és telefon számlákat elektronikusra állítottuk, a papírszemét csökkentése végett.

       

    14.  Ha lehetséges ne nyomtassunk ki feleslegesen dolgokat, vagy kérjük meg, hogy ne tegyék. A minap például banki ügyet intéztem és a banki alkalmazott kérdezte, hogy szeretném-e a nyomtatott példányt, mire én mondtam, hogy “Köszönöm, de nem.”.

       

    15.  A teafőzőnkben nem egyszerhasználatos papírt szűrőt használunk, hanem egy, bár műanyag, de a teafőző életét kiszolgáló darabot.

       

    16.  Mosni mindig teljes adag ruhát szoktunk, mondjuk négy embernek hamar összejön egy adag ????

       

    17.  Ajándékozás terén szeretem a saját kézzel készített dolgokat, így amikor lehet kreatívkodom.

Eddig nem is gondoltam, hogy ezek a dolgok pénzt és időt spórolnak nekem és a környezetnek is jó. Azonban jó végignézni ezen a listán. Napról napra egyre több pontot tudok összeszedni, ami szuper érzéssel tölt el ????

Ti mikre figyeltek oda a mindennapok során?