Kérdésed van? Hívj minket bátran! +36202682509

Blog

Víz világnapja 2018

Ági
2018.03.22 09:59
Víz világnapja 2018

Az idei világnap szlogenje nem véletlenül „Védd természetesen!”.

Napjainkban a víz tisztasága, az aszályok, az árvizek, a vízszennyezés nem csak regionálisan, hanem globálisan is égető kérdés. Hazánkban a folyók szennyezettsége komoly probléma, pedig a hulladék nagy része a szomszédos országokból (Románia, Ukrajna) érkezik hozzánk. A télen felgyülemlett szemetet a tavaszi olvadékvizektől és esőtől megduzzadt folyó felveszi, áthozza a határon és az ártéri erdőkben, homokszigetek partjain teszi le. Az uszadék veszélyes tartalma miatt vízminőség-védelmi készültséget, illetve sok milliós károkat tud okozni. Szerencsére van egy szuper kezdeményezés, ez pedig a PET kupa. A Tiszai PET Kupa különlegessége, hogy magát a szennyezést eszközként használja fel. A folyóból kigyűjtött hulladék értékes alapanyag, amiből hulladékgyűjtő hajók épülnek és gyűjtik a szemetet. (A PET kupáról hamarosan egy teljes blogbejegyzés várható.)

Egész Európát tekintve a vízszennyezés legfőbb okozója a vegyipar és a mezőgazdaság során használt vegyszerek. A vegyipar melléktermékei és a mezőgazdaságban alkalmazott növényvédőszerek a földbe szivárognak és a talajvízbe jutnak, a légnemű anyagok, mint a kén-dioxid és nitrogén-oxidok a levegőbe jutva szennyezik az esővizet, majd csapadék formájában szintén a talajba, folyókba kerülnek.

A probléma globális méretét alátámasztja Fokváros példája, ahol az aszály miatt annyira kevés az ivóvíz, hogy az emberek napi maximum 50 liter vizet használhatnak. Elsőre soknak tűnhet ez a mennyiség, de gondoljunk bele hányszor húzzuk le a wc-t egy nap, mennyiszer mosunk kezet, mennyi vizet használunk a zuhanyzáshoz, mosáshoz, mosogatáshoz. Emellett a főzés, a háziállatok itatása plusz a mi folyadék fogyasztásunk is növeli az elhasznált víz mennyiségét. A fokvárosiaknak ezt mindössze napi 50 literből kell megoldaniuk, így a víz beosztása égető kérdéssé vált számukra. Minden csepp esővizet megbecsülnek, ha esik minden létező tálat kitesznek a házak elé és abba gyűjtik a vizet. Akinek van lehetősége forráshoz jár plusz vízért, akár hosszú órákat is sorbanállva. Jelenlegi állás szerint 2019-ben elfogy a város ivóvíz készlete. A város vezetése a csapok elzárását sem tartja kizártnak, ezt a lakosok Nulladik Napnak nevezték el. Már most kisebb járványok vannak, de az emberek ennek ellenére egyenlőre jól viselik a helyzetet és próbálnak pozitívan állni a dolgokhoz. De vajon mi fog történni, ha bekövetkezik a Nulladik Nap?

Ezek a tények. Az emberiség szennyez, pazarol. De egy kis odafigyeléssel tehetünk a környezetünkért és a jövőnkért.

Hogy mit?
Jöjjenek a Ne pazarolj tippek:
1. Fogyassz csapvizet az ásványvíz helyett. Szénsavas ásványvíz helyett pedig szódás szifont használj.
2. Mindig legyen nálad kulacs, így nem kell palackos üdítőket vásárolnod útközben.
3. Fogmosás közben ne folyasd végig a csapot, csak mikor szükséges.
4. Kádban való ázás helyett zuhanyozz.
5. Zuhanyzásnál is el lehet zárni a vizet mikor magadra kened a tusfürdőt, vagy a hajadra a sampont.
6. A mosogatást elég kis nyomással végezni.
7. A szürkevíz (kézmosás, zuhanyzás, mosás, zöldségtisztítás közben keletkező víz) használható kocsimosáshoz, wc öblítéshez.
8. Ha hideg vizet szeretnél inni, ne folyasd ki addig a vizet míg hideg nem jön, inkább tarts a hűtőben egy kancsó vizet.
9. Ha van mosogatógéped, használd! Kevesebb vizet fogyaszt, mint a folyóvízben való mosogatás.

És végül egy vicces tipp a bátraknak:
+1 Pisilj a zuhany alatt. ???? Ezzel megspórolsz egy wc öblítést, ami legalább 5 liter víz. Nyugi, a vizelet steril, meg amúgy is rögtön lemegy a lefolyón.