Kérdésed van? Hívj minket bátran! +36202682509

Blog

Ne pazarolj! Egészségesen, csomagolásmentesen, gyerekkel, kutyával a városban élni.

Ági
2018.02.16 15:31
Ne pazarolj! Egészségesen, csomagolásmentesen, gyerekkel, kutyával a városban élni.

Hol is kezdjem?  Miért is vágtunk bele a családommal ebbe az egészbe?

Talán a természet szeretete az első, ami már kis korom óta fontos része az életemnek. Bár mindig is városi gyerek voltam, a nyarakat falun töltöttem a mamánál. Ő magának termesztette a zöldséget, voltak bárányai, tyúkjai, kacsái. Mikor nála voltunk, mindenben segítettünk neki, krumplibogarat szedtünk, behoztuk a tojásokat a tyúkok óljából, tyúkot kopasztottunk, paradicsomot szedtünk a reggelihez, kukoricát morzsoltunk  vagy a szamócát eszegettük le amint megérett ????  Majd 11 évesen cserkész lettem. A nyári táborok, ahol mi építettük meg az asztalt, mosogatót, és mindent amit a tábori élet alatt használtunk, a tábor tüzek, a lelki programok a csöndes erdei közegben és az emberek, akikkel életre szóló barátságok köttettek, formáltak és irányt mutatnak a mindennapokban.

A második dolog az egyetem alatt kapott sok információ és tudás. Igaz, sör és szesz szakon végeztem, a Márton és Lányai pálinkafőzdében voltam szakmai gyakorlaton, az egész élelmiszer iparra kaptam egy minimális rálátást,  így élelmiszermérnökként már kicsit tudatosabban próbáltam figyelni az étkezésekre, de ez még közel sem mondható eredménynek. Az alkoholos irányt tartva elvégeztem egy bor és gasztroturizmus szakot Egerben, majd elkezdtem dolgozni a Pálinkashopban.

Mikor Hanna megszületett, tudtam, hogy egészségesen szeretném őt felnevelni, már várandósságom alatt is figyeltem rá, hogy mit eszem, illetve próbáltam csökkenteni a kemikáliák használatát (már nem festem a hajam, természetes samponokat próbáltam ki, és kókuszolajjal kentem a pocakomat minden nap a drága stria elleni krémek helyett, Hanna ruháit Ecoeggel mostam a kezdetektől).

A következő mérföldkő a hozzátáplálás közeledtével érkezett. Megbeszéltük Lacival, hogy ha Hanna is úgy akarja, akkor blw-zünk, erről később majd részletesen is írok, de a lényeg, hogy nem főzök neki külön, nem pürésítek és nem etetem, hanem a család eszik egeszségesebben, falatkákat teszek elé, amiket önállóan eszik meg. Ha leves vagy jughurt van, akkor előre töltöm neki a kanalat, vagy egyedül kanalaz. Pohárból is szépen tud már inni, ha úgy van kedve ???? Az egészséges ételek alapja a minőségi alapanyag, ezért amikor tehetem termelői piacra járok, szerencsére a kerületben minden nap más-más helyszínen van erre lehetőség. Ősszel csatlakoztunk egy közösségi gazdasághoz, ahonnan szuper zöldségeket kapunk minden héten áprilistól-decemberig.

Nem szeretném, ha Hanna is a cukor rabjává válna felnőtt korára, mint mi, így a család “kárára” próbálom kizárni a cukrot a házból. Ez nem azt jelenti, hogy nincs édesség, vagy hogy nem sütök, csak kreatívnak kell lenni, de szeretem a kihívásokat ???? Amúgy pedig az emberi szervezetnek nincs szüksége hozzáadott cukorra, csak már alapnak vesszük, hogy mindenbe tesznek valamilyen cukor származékot. A felvágottakba, a baconbe, a gyümölcsös joghurtba, a müzlibe, a chipsbe, a kukoricakonzervbe is kerül cukor és a cukrozott termékek sora szinte végtelen hosszú! Nagyon nehéz és nagy odafigyelést igényel úgy vásárolni, hogy ezeket kiszűrjük. A főzés terén a jelmondatom: “Kevés összetevőből, egyszerűen, gyorsan finomat!”

A tudatos étkezés kihat a vásárlásra, ami pedig az egész életmódodban váltzást hoz. Így találtunk rá a zero waste mozgalomra és ezért indultunk el kis családommal a cukormámoros, plasztik világból egy tisztább, zöldebb bolygó felé vezető úton. Ez nem azt jelenti, hogy rögtön mindent fémre, üvegre és természetes alapanyagúra cserélünk, hanem  szép fokozatosan állunk át a dolgokra, mert a drasztikusság a zero waste esetében szerintem nem célravezető. Miért nem dobok ki minden tisztítószert és állok át rögtön a természetes ecet+illóolaj kombóra? Azzal sokkal többet ártok, inkább használom a már meglévő takarítószereimet és kísérletezgetek, aztán ha elfogy nem veszek többet. Miért önteném ki a meglévő tusfürdőket, samponokat? Inkább elhasználom, vagy elajándékozom, minthogy kidobnám.

És hogy eddig miért nem éltem ennyire tudatosan? Az jó kérdés, bár mindig is figyeltem rá, de talán Hanna születése adta meg a lendületet a változáshoz. A 21. században is lehet egy nagyvárosban egyszerűen, apró lépésekkel természetesebben élni.

Remélem velem tartasz a pazarlásmentes élet felé vezető úton.
Kevesebb hulladék, egészséges ételek.
Jó pont a természetnek, jó pont Neked.

Jól hangzik, igaz?