Kérdésed van? Hívj minket bátran! +36202682509

Blog

Műanyag a mindennapokban. Tényleg szükségünk van rá?

Ági
2018.02.25 15:54
Műanyag a mindennapokban. Tényleg szükségünk van rá?

 A műanyag hulladék felhalmozódása napjainkban egyre égetőbb probléma.

Ezt jól mutatja, hogy januárban Theresa May brit miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy 2042-ig felszámolja az összes egyszer használatos műanyaghulladékot az Egyesült Királyságban, illetve már az angol királynő is komolyan foglalkozik a dologgal. Február elején jelentek meg olyan hírek az angol lapokban, hogy az uralkodó új hulladékgazdálkodási tervet vezet be, komoly lépéseket tesz az egyszer használatos műanyagok visszaszorítása érdekében. A kávézókban mostantól komposztálható vagy biológiailag lebomló csomagolást kell használni elviteles ételek, italok esetén.

  • Az angolok 7,7 milliárd egyszer használatos műanyag palackot használnak évente, aminek kevesebb, mint a felét hasznosítják csak újra, ami azt jelenti, hogy 16 millió palack kerül naponta a kukába.
  • Magyarországon naponta 1 millió egyszer használatos műanyag zacskó fogy.
  • 100 milliárd zacskó kerül évente piacra Európában (EUA- Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai alapján), amelynek egy része a tengerekben köt ki.
  • Világszinten naponta 2 milliót vásárolnak az emberek percenként belőle.
  • Egy zacskót átlagosan 20 percig használunk és a 90%-át a zacskóknak csak egyetlen egyszer használják (az Európai Bizottság kimutatása alapján).

Szeptemberben a magyar kormány felfüggesztette a bolti műanyag zacskó árának emelésére irányuló  törvény módosítását, amíg az Európai Unió az új, szigorúbb környezetgazdálkodási szabályokat el nem fogadja. Az uniós irányelvek szerint 2020-ig minden tagállamnak állampolgáronként évi 90 darab alá kell csökkentenie az eladótéri műanyag zacskók használatát, majd 2025-re évi 40-nél több nem juthat egy főre. Egyelőre mi, magyarok az elvárt 2020-as átlag alatt tartjuk magukat. Azonban a görögök akár évi 400 darabot is elhasználnak az egyszerhasználatos szatyrokból. Ezért nekik 2018-tól 4, 2019-től pedig 9  eurocentet kell fizetniük a műanyag zacskókért, bár a piacokra és az utcai árusokra ez még nem vonatkozik. Az olasz kereskedők idéntől csak újrahasznosítható anyagból készült zacskókba tehetik áruikat. Adókkal vagy teljes betiltással már a kétezres évek eleje óta egyre több állam kezd fellépni. Például Brüsszelben tavaly már betiltották a pénztárnál kapható műanyag szatyrokat.

Európában évente több mint 30 kilógramm műanyagszemét jut egy főre, melynek újrahasznosítása nagyon eltér az unió országaiban. A listavezető Németország műanyaghulladékának 66%-át hasznosítja újra, míg a görögöknél ez mindössze 15%.

Az Európai Bizottság stratégiája szerint az egyszerhasználatos zacskók felhasználását csökkenteni kell, illetve a terv része, hogy 2030-ra minden műanyag csomagolás újrahasznosítható anyagból fog készülni.

Ha nem változtatunk a szokásainkon 2050-re több műanyag lesz az óceánokban, mint hal!

 

Ne pazarolj tipp:

  1. Vigyél mindig magaddal kulacsot, hogy ne kelljen útközben palackos italt vásárolnod.
  2. Szerezz be egy vízszűrőt/szódagépet, így nem kell majd palackos ásványvizet venned, hiszen kiváló minőségű csapvíz van a magyar települések többségében
  3. Vásárláshoz vigyél magaddal vászonszatyrot, vagy ha elfelejtetted, papírtasakba tedd az árut, ha van rá lehetőség.