Kérdésed van? Hívj minket bátran! +36202682509

Blog

Hogyan készíts házi mosógélt?

Ági
2018.03.07 09:55
Hogyan készíts házi mosógélt?

A mosás messzi múltra tekint vissza, eleinte csak simán vízzel mosták őseink a textíliákat. Az ókori egyiptomiak már növényi zsírokból és alkáli sókból készített anyagokkal tisztították ruháikat. A Bibliában is több helyen megemlítik a növényi eredetű lúgot, mely a szappan elődje lehetett.

A rómaiak fürdőikben, illetve gyógyászati célra használták a mosószódát. Bár a középkorban a mosási kedv csökkent, honfoglaló őseink az Alföld szikes talajából természetes módon gyűjthették össsze a mosás alapanyagait, ezt korabeli oklevelek is bizonyítják. Toulon városában nyílt meg az első szappangyár a XVII. században, és a következő évszázadra Marseille lett a szappangyártás központja. Még ezek után is száz évnek kellett eltelnie, hogy a szappan minden európai háztartásban elterjedjen. Az emberek rájöttek, hogy a mosással, tisztítással sok betegség megelőzhető, közösségi mosóházak jöttek létre.

1861-ben egy belga kémikus testvérpár Alfréd és Ernest Gaston Solvay kidolgozta a Solvay-eljárást, amely során a mosószódát sós vízből és mészkőből állítják elő. Ettől kezdve nagy mennyiségben tudták előállítani a mosószódát, így széles körben elterjedhetett a használata, ezzel mostak, tisztítottak az asszonyok a modern vegyipari mosószerek megjelenéséig. Fritz Henkel a híres Henkel művek alapítója is ezt az anyagot vette alapul a mosószeréhez. Mind a mai napig a bolti mosószerek legfőbb összetevője a mosószóda!

A bolti mosószerek többsége tele van segédanyagokkal, melyek akadályozzák a túlzott mértékű habképződést,   illatosítanak (szintetikusan vagy természetesen), elősegítik a szennylebegtetést, illetve töltőanyagokkal, melyek szerepe a forma megtartása. Ezek a felesleges dolgok a 30-40%-át teszik ki a bolti mosószereknek, felesleges terhelést jelentenek a környezetnek, és pénzkidobást a pénztárcánknak. Hogyan készíts otthon magadnak mosószert, hogy ne a boltit kelljen használni?

Hozzávalók:
– egy jó nagy lábos
– 150 g mosószappan
– 150 g szódabikarbóna
– 200 g mosószóda
– pár csepp levendula vagy teafa illóolaj (elhagyható)
– 8 liter víz

Reszeld le a mosószappant (én sajtreszelőt használok :)). Tedd a nagy lábosba a víz felét (4 litert) és lassan melegítsd, miközben hozzáadod a szappanreszeléket. Kevergesd, hogy egyneművé váljon, de ne forrald fel! Egy tálban keverd össze a kimért mosószódát és szódabikarbónát. Ha homogén lett a szappanos víz a lábosban, folyamatos kevergetés mellett öntsd bele a porkeverék felét. Ekkor elkezd besűrűsödni, öntsd hozzá a 4 liter vizet, majd fokozatosan a maradék mosószóda-szódabikarbóna keveréket. Tegyél bele pár csepp illóolajat, így tartósítod és illatosítod is egy füst alatt a mosószered ???? A végén érdemes botmixerrel átkeverni, hogy teljesen homogén állagot kapj. Langyosan öntsd flakonba vagy üvegbe, majd zárd le, hogy úgy hűljön ki, különben összeáll egy tömbbe. Használat előtt rázd fel az üveget. 1-1,5 dl szükséges egy 4-5 kg ruhához. Öblítőnek pedig érdemes ecet+illóolaj kombót használni.

Ez a mosógél környezetbarát, minden összetevője lebomlik a természetben, így kevésbé terheli a környezetünket.

Ne pazarolj tipp:

Készítsd saját magad a mosószered!
A fehér ruhákhoz citromlevet, a színesekhez ecetet önts a szín megtartása érdekében.
Öblítőnek használj ecet+illóolajat.