Kérdésed van? Hívj minket bátran! +36202682509

Blog

Mindennapi kenyerünk

Ági
2018.03.03 09:53
Mindennapi kenyerünk

Szinte minden nap sütök valamit, éppen amihez kedvem van, vagy amit a fiúk “rendelnek”. Kenyeret, kiflit, zsömlét, croissant-t.
Sokat kísérletezgettem már kenyér témában, bár még mindig úgy érzem van hová fejlődni, de vannak bevált receptjeim.

Ez az egyik legegyszerűbb, minimális hozzávalót igénylő mindennapi kenyerünk receptje:

Hozzávalók:
– 280 ml víz
– 10 g friss élesztő
– 8 g só
– 20 dkg fehér tönkölyliszt
– 30 dkg teljeskiőrlésű búzaliszt
– 20 dkg öregtészta (elhagyható)

Kenyérsütő gépünk van, de ezt csak dagasztásra és kelesztésre használom. Ha neked nincs géped, akkor se keseredj el, a két kezed helyettesíti majd a gépet ????
Kenyérsütő esetén először a vízet teszem a tálba, bele az élesztő, az öreg tészta (ha épp van), a lisztek és a só. A dagasztó-kelesztő programmal másfél óra alatt kész a tészta, ekkor kiveszem, átgyúrom, megformázom. Egy jénaiba sütöpapírt teszek, úgy, hogy a szélein is legyen papír, és beleteszem a kenyeret. Bevagdosom egy éles késsel a tetejét és ráhelyezem a jénai fedelét, majd hagyom pihenni szobahőmérsékleten 1 órát. Mialatt még kel a kenyerem, a jénai fedele benedvesedik, ez egyáltalán nem baj, sőt! Ettől lesz finom ropogós majd a héja sütés közben. Előmelegítem a sütőt légkeveréssel 220 °C-ra és kb fél órát sütöm a jénaiban fedelestül, majd kiveszem a jénaiból és simán a sütőrácson sütöm még 10 percet, a ropogósság és szép szín érdekében. Azért érdemes figyelni, mert van hogy 7-8 perc is elég a megfelelő szín eléréséhez. Ha készen van, kiveszem és rácson hagyom kicsit hülni, közben van egy kis “hangja” a kenyérnek, ilyenkor lesz szép, repedezett a teteje. Mi mindig langyosan kezdjük enni, nem bírjuk megvárni, hogy teljesen kihüljön ????

Ha kézzel gyúrod be a tésztát, akkor először langyos vízbe tedd bele az élesztőt, ha van öreg tésztád, akkor azt is add hozzá, majd hagyd picit állni. Tedd egy tálba a liszteket, sót és öntsd hozzá az élesztős vizet. Jó alaposan gyúrd össze, dagaszd, letakarva pihentesd 1-1,5 órát (akár radiátor mellett). Gyúrd át, formázd meg és mehet a jénaiba. A többi ugyanaz, mint ahogy fent írtam.

Az öregtésztáról pár szó. Van olyan, hogy külön csinálok öregtésztát. Ennek annyi a lényege, hogy ugyanúgy bekeverem a kenyértésztát, majd hagyom túlkelni (egy délutánt kint hagyom a pulton), utána pedig beteszem a hűtőbe. Egy éjszakát pihen és kész is. Amúgy pedig a kész kenyértésztánkból vágok le egy 20 dkg-os darabot és teszem hűtőbe, ez lesz az öregtészta a következő kenyerünkhöz. Általa picit légiesebb kenyeret kapunk.
Az öregtészta egy hétig is eláll a hűtőben.

Kenyérsütésre fel!