Kérdésed van? Hívj minket bátran! +36202682509

Blog

Készíts krémdezodort házilag!

Ági
2018.09.04 10:17
Készíts krémdezodort házilag!

Abolti dezodorok egy része tartalmaz alumínium-származékokat. Hogy miért is a baj ez? Az alumínium megakadályozza az izzadást, mivel pórusösszehúzó hatása van. Pedig szervezetünk természetes reakciója az izzadás. Fontos hűtő illetve méregtelenítő folyamat ez testünk számára. Így azt megakadályozni nem ajánlott!

Másik problémát a parabének okozzák. Baktériumölő hatásuk miatt tartósításra használják már évtizedek óta. Nem mérgezőek, azonban a hormonháztartást megzavarják és akár allergiás reakciót is kiválthatnak.

Ami szintén gondot okozhat, hogy tele vannak illatanyagokkal. Az összetevők közt csak “Parfum” néven van feltűntetve, azonban nem tudhatjuk, hogy a gyártó a több ezer illatkomponense közül 100-at vagy 200-at használt az adott termék előállításához. Ami azért szomorú, mert az illatkomponensek közt bár vannak ártalmatlanok, de erős allergének is.

Ezzel szemben a házilag készített dezodorba biztosan tudod mit teszel. Sokféle alapanyagból készíthető el. Nem az analitikai ponosság a lényeg, hanem az olaj-por arány, mely 1:1 kell legyen. Tehát amennyi folyékony (vaj, olaj), annyi szárazanyag menjen bele. Lentebb olvashattok az alapanyagokról, amelyeket használni szoktam. Bármilyen olaj-por kombót kipróbálhattok ???? Érdemes kísérletezni, kinek mi jön be leginkább. Legutóbb a képen láthatót készítettük el barátnőmmel. Ez a változat a fehér agyag miatt kicsit szemcsés, de egyáltalán nem zavaró, meg vagyunk vele elégedve mindketten.

Hozzávalók:

  • 1 ek finomítatlan shea vaj
  • 1 ek finomítatlan  kakaóvaj
  • 1 ek finomítatlan  kókuszolaj
  • 1 ek szódabikarbóna
  • 1 ek cink oxid
  • 1 ek fehér agyag
  • 30 csepp édes narancs illóolaj
  • 3 csepp teafa illóolaj
  • 1 kk E vitamin

Azért ilyen sok az illóolaj, mert Eszter barátnőm nagyon szereti az édes narancs illatát ????

Vízgőz felett felolvasztottuk a shea- és kakaóvajat, majd onnan levéve beletettük a kókuszolajat. Elkevertük benne a porokat, belecsepegtettük fokozatosan az illóolajat és a legvégén került bele az E vitamin. Két kis üvegbe töltöttük és egy éjszakára hűtőbe tettük.

Hogy hogyan használom?

Fürdés után körömmel  borsónyi mennyiséget veszek ki és ujjaim segítségével elkenem a hónaljamon, majd kezet mosok.

A házilag készített krémdezodor hamarabb készen lett, mint ha átszaladtam volna a közeli drogériába, ráadásul természetes alapanyagokból készült és egy kis üvegcse a “csomagolása”, amit mindig újra megtölthetek.

A természetes alapanyagokról pár szó:

Shea vaj: Bőrpuhító hatású, pattanások kezelésére, ekcémás bőrre is ajánlott. Regeneráló és sebgyógyító hatással rendelkezik. Nagyon magas az A-, E- és F-vitamin tartalma. Sokáig megőrzi változatlan minőségét, nehezen avasodik.

Kakaóvaj: A nyers kakaóvaj természetes, erős kakaó illatú, elsősorban csokoládé alapanyag. Fényvédő faktora kb 6-os így használható akár napvédőkrémbe, illetve napozás után is ajánlott. Magas zsírtartalma miatt jól használható krémek alapjául és szappankészítésnél. Bőrpuhító, bőrfeszesítő és hidratáló hatású, striák ellen is bevethető ????

Finomítatlan, szűz kókuszolaj: Bársonyos, sima bőrfelületet eredményez zsíros csillogás nélkül. Sok-sok E-vitamint és antioxidánsokat tartalmaz, így táplálja bőrödet, hajadat.

Szódabikarbóna: Természetesen csökkenti az izzadást és megakadályozza a kellemetlen szagokért felelős baktériumok elszaporodását.

Cink-oxid: Természetben előforduló ásvány, mely nedvességmegkötő, fertőtlenítő és bőrnyugtató hatású.

Fehér agyag: Ásványi sókat tartalmaz, feljavítja a bőr állapotát, különösen száraz vagy érzékeny bőrtípusra ajánlott.

Illóolajok: A finom illaton kívül fokozhatják a dezodor fertőtlenítő hatását, ilyen a teafa, kubebabors, grape-fruit. Bőrnyugtatóként használj levendulát, kubebaborsot, citromot, vagy ilang-ilangot.

Ebben a receptben most nem használtam, de akár ezeket az alapanyagokat is ki lehet próbálni:

Nyílgyökérliszt: Magas keményítőtartalmú liszt, mely jó nedvességmegkötő. Segíti a sebes bőrfelületek gyógyulását,  viszketés helyi kezelésére is alkalmas.

Kukoricakeményítő: Segíti az alapanyagok összetapadását, jó nedvszívó és szárító hatású.

 

Ne pazarolj tipp:

Készíts saját dezodort!
Gyorsan készen van, hatásos a szagok ellen és elmondhatod, hogy Te csináltad! ????