Kérdésed van? Hívj minket bátran! +36202682509

Blog

Bolti naptej helyett saját készítésű napozókrém

Ági
2018.05.07 10:14
Bolti naptej helyett saját készítésű napozókrém

Elérkezett a jó idő, a Nap is egyre többet süt. Fontos a megfelelő védelem, főleg a bababőrnek, így elkezdtem körbejárni a témát. Mivel a bolti változatok nagy része műanyag flakonban kapható és az összetevők sora oly hosszú, hogy az embernek elolvasni nincs kedve, nem hogy a bőrére kenni, úgy döntöttem elkészítem a saját napozókrémünket. Roppant egyszerű, természetes összetevőkből áll, jó illatú, ápolja és nyugtatja a bőrt.

Napvédelem híján a bőrtípustól függően 5-30 percet bír ki bőrünk leégés nélkül. Ha ezt az időt megszorozzuk a fényvédő faktorával, megkapjuk azt az időt, mennyit lehetünk kint biztonságosan a Napon.

Mi is az a fényvédő faktor? Mi fán terem az SPF?
Az SPF, vagyis Sun Protection Factor érték megadja, hogy a fényvédő mennyire véd az UVB sugarak ellen, mennyire blokkolja a természetes melanin képződését. Az SPF számból megtudhatjuk, hogy a fényvédő 1/SPF részét engedik át a sugaraknak. Például a 30 SPF fényvédő 1/30-át átengedi azaz a 97%-át kiszűri, míg az 50 SFP fényvédő 1/50-ét engedi át, vagyis 98%-át szűr ki.

A növényi olajok természetes SPF értékkel rendelkeznek. Mindegyiknek más, például az egyik legmagasabb a málnamagolajé 28-50 SPF, de a répamagolajé is nagyon magas 38-40 SPF. Én egy ásványi alapú természetes fényvédőt készítettem, lentebb találjátok a receptet. A cink-oxid szerepe a krémben a fizikai védelem, ez azt jelenti, hogy a szemcsék visszaverik a Nap sugarait, ellenben a kémiai védelmet nyújtó krémekkel, melyek a bőr mélyebb rétegeibe ivódva (akár a véráramba is bekerülnek) elnyelik az UV sugarakat. Kisgyermekeknek az utóbbi nem ajálnlott (bár szerintem a felnőtteknek sem tesz jót).

Napozókrém ~30 SPF hozzávalók:

  • 38 g sheavaj 3-6 SPF
  • 28 g kakaóvaj 0 SPF
  • 25 g kókuszolaj 2-8 SPF
  • 10 g olívaolaj 2-8 SPF
  • 15 g méhviasz
  • 1 ek E vitamin (természetes tartósítószer)
  • 28 g cink-oxid 20+ SPF (attól függően milyen arányban használod)

Elkészítés: Készíts vízfürdőt, vagyis egy lábasban tegyél fel vizet, amire ráhelyezel egy üvegtálat. Az üvegtálba tedd bele a sheavajat, kakaóvajat és méhviaszt, melegítsd, míg teljesen felolvad és még utána 20 percig, ez segít, hogy ne legyen szemcsés majd a hőmérsékletváltozás hatására a krém. A vízfürdőről levéve add hozzá a kókuszolajat és olívaolajat. Óvatosan keverd hozzá a cink-oxidot (Nem szabad belélegezni!).  Én botmixerrel egyneműsítettem, hogy biztosan homogénre keveredjen a krém (ne ülepedjen le a cink-oxid az aljára), ha már majdnem kihűlt hozzá lehet keverni az E-vitamint. Kanalazd üveg vagy fém tégelybe.

A krém elég sűrű, Napon sem folyik, de kézbe véve kenhető. Aki krémesebbet szeretne tegyen bele kevesebb méhviaszt.

A Zoldgondolkodas.hu 2017-es baba-gyerek naptej tesztjén egy természetes alapanyagokból álló Wooden Spoon márkájú az ajánlott és megfelelő kategóriát kapta. Ennek összetevői majdnem ugyan azok mint a saját készítésű krémemnek, azt leszámítva, hogy napraforgóolaj helyett én olívaolajat használok.

Nekem és Hannának is nagyon fehér a bőre, de az utóbbi két hétvégén a saját készítésű napozókrémet használva sem égtünk le, pedig voltunk Napon eleget ???? Hatásosabb védelmet érhetsz el, ha gyakrabban kened fel a krémet. A méhviasztól vízállóbb lesz a napvédő, de azért érdemes fürdés után ismét bekenni gyermekedet. 6 hónapos kor alatt ha lehet ne használj semmilyen krémet, inkább védd babád bőrét úgy, hogy nem teszed ki közvetlen napsütésnek.