Gyors, kelesztés nélküli kalács recept
Ha nincs időd és egy igazán gyors kalácsot szeretnél készíteni, akkor ez a recept tuti nyerő ???? Készítheted sósan, vagy mézesen.
Sós változat hozzávalók:
- 50 dkg világos búzaliszt ( ebből 50 gramm lehet teljes kiörlésű )
- 1 tk szódabikarbóna
- 4 dkg élesztő
- 2 tojás
- 2,5 dl tej
- 100 g olaj
- 10 g só
Elkészítés:
Mivel van kenyérsütő gépem, én csak beleteszem a hozzávalókat és egy 15 perces programmal bedagasztja a gép. Utána kiveszem, három részre osztom, sütőpapírral bélelt tepsiben megfonom és koszorút formázok belőle (de lehet egyenesen is hagyni). A sütőt 180 °C-ra kapcsolom légkeveréssel, megkenem a kalács tetejét tejjel. Ha bemelegedett a sütő, mehet is be 40 perc alatt megsül.
Amennyiben nincs kenyérsütőd, így készítsd el:
Az élesztőt morzsold langyos tejbe. A lisztet, a szódabikarbónát, a tojást, az élesztős tejet és az olajat öntsd egy tálba, add hozzá a sót és jól gyúrd össze a tésztát, szép fényesre. Ezután pedig ugyanúgy fond, kend meg és süsd mint ahogy fenebb leírtam.
Édes-mézes változat hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1 tk szódabikarbóna
- 4 dkg élesztő
- 6 ek méz (120 g)
- 2 tojás
- 2,5 dl tej
- 20 g olaj
- csipet só
Elkészítés:
Itt is csak beleteszem a hozzávalókat a kenyérsütőbe és bedagasztja a gép. Ez a tészta kicsit ragadósabb, nyúlósabb, mint a sós, szóval lehet kell egy kevés liszt a sordáshoz, fonáshoz. Ugyanúgy 180°C, légkeverés, 40 perc.
Amennyiben nincs kenyérsütőd, így készítsd el:
Az élesztőt morzsold langyos tejbe, csurgasd bele a mézet, keverd el. A lisztet, a szódabikarbónát, a tojást, az élesztős mézes tejet és az olajat öntsd egy tálba, adj hozzá egy csipet sót és jól gyúrd össze a tésztát, szép fényesre. Ezután pedig ugyanúgy fond, kend meg és süsd mint ahogy fenebb leírtam.