Kérdésed van? Hívj minket bátran! +36202682509

Blog

Cserkészet – Egyszerűség, praktikusság, kreativitás és a természet iránti szeretet

Ági
2018.02.21 15:46
Cserkészet – Egyszerűség, praktikusság, kreativitás és a természet iránti szeretet

A cserkészet egy önkéntes, vallásos, pártpolitikától független ifjúságnevelő mozgalom, amely nyitott mindenki számára származástól, nemtől, társadalmi és vagyoni helyzettől, valamint vallási meggyőződéstől függetlenül.

Ha pár szóval kellene jellemezni a cserkészetet, ezek a dolgok jutnak eszembe: becsület, természetszeretet, segítőkészség, testvériesség, lovagiasság, engedelmesség, vidámság, takarékosság, tisztaság.

11 évesen lettem cserkész, akkor még nem is gondoltam, hogy ennyire sokat fog adni nekem az évek során. A legmeghatározóbb élményeim már akkor is a nyári táborokhoz fűződtek. Egy nyári tábort úgy képzeljétek el, hogy két hétre elvonulunk a nagyváros zajától a csendes természetbe, sátorban alszunk, magunkra főzünk, kirándulunk, játszunk, énekelünk, esténként pedig tábortüzet rakunk. Az első pár nap minden őrs kialakítja a saját körletét, felállítja a sátrát, asztalt, tűzhelyet, mosogatót épít, szigorúan az erdészet által megjelölt fából, kötözőanyagnak pedig spárgát használunk. Ezek után az általános napi program: ébresztő, reggeli torna, zászló felvonás, reggeli, délelőtti program, ebéd, délutáni program, vacsora főzés, zászlólevonás, majd tábortűz az est zárásaként. A délelőtti és délutáni programok változatosak, izgalmasak, sok activity-vel és játékkal. Activity alatt értem az íjászatot, póló festést, nemezelést, kovácsolást, népdal tanulást. Játszani pedig számháborút, métát, kereskedő játékot szoktunk. A keretmese évenként más és más, e köré épül minden az adott táborban, a vezetők a főhősök szerepébe bújnak Volt már Gyűrűk Ura, Asterix és Obelix, 1848-as szabadságharc, Olümposz, stb. Egyszóval a tábor minden pillanata élmény. Megtanulsz egy kicsit főzni, mindenből kihozni a maximumot, tisztelni a természetet, értékelni az apró dolgokat is, mindezt egy összetartó közösségben sok játékkal és vidámsággal. A tábor végén az építményeket próbáljuk úgy lebontani, hogy a spárgát újra tudjuk majd használni, a faanyagot pedig az adott erdészet használja fel, illetve utolsó este van egy nagy tábortűz.

A táborokat felnőttek cserkészek szervezik és vezetik. Ezt a sokszor nem egyszerű munkát teljesen ingyen, önkéntesként, örömmel és szeretettel végzik. Mert milyen fantasztikus dolog a városi gyerekeknek megadni a lehetőséget, hogy a csillagos ég alatt aludhassanak és megtanítani nekik, hogyan építsenek dolgokat szög és egyéb kellékek nélkül? De a cserkészet nem csak erről szól, év közben hetente vannak őrsgyűlések, ahol tanulnak és játszanak a gyerekek, majd a próbák alkalmával megmutathatják, mennyi mindent tudnak a történelemről, a természetről, vagy például hogy hogyan kell átvizsgálni egy sérültet. Kirándulások, portyák és csapat programok színesítik a cserkészek mindennapjait.

Én is voltam őrsvezető, átadhattam azt a tudást, amit anno én kaptam az én őrsvezetőmtől, és fejlődhettem jellemben, mert nem kis feladat és felelősség gyerekeket tanítani, vigyázni rájuk, és járni velük a nagyvilágot. Igen, a nagyvilágot! Mert a világ minden pontján vannak cserkészek és rendszeresen rendeznek nemzetközi táborokat, dzsemborikat ahol sok ország cserkészei találkozhatnak.

És hogy mit is jelent számomra cserkésznek lenni?

Tartozni valahová, ahol örök életre szóló barátságokat kötöttem, közösségben megélt élményekkel gazdagít és folyamatos önképzésre buzdít. Cserkésznek lenni hihetetlenül jó dolog. Egy olyan közösség részévé válik az ember, ami az egész életét meghatározza. A természet közelsége és a táborok által a természettel való kapcsolatom újabb szintre emelése nagyban hozzájárult a mai gondolkodásom, a “ne pazarolj!” életvitel kialakulásához. Esténként elalvásnál elénekelem Hannának azt a két dalt, amit a tábor tüzek lezárásakor szoktunk énekelni, remélem egyszer majd ő is szeretne csatlakozni a cserkészcsapatunkhoz ????

Ne pazarolj tipp:
Legyen a gyermeked is cserkész!
A cserkészet megtanít tisztelni a természetet, védeni és óvni a környezetünket.