Kérdésed van? Hívj minket bátran! +36202682509

Blog

BLW, két kis kéz, sok maszat, büszke szülők

Ági
2018.02.23 15:49
BLW, két kis kéz, sok maszat, büszke szülők

Általában nem a megszokott módon csinálom a dolgokat. Hanna hozzátáplálását sem a szokásos, sokak által elvárt pürés táplálással kezdtem. Mindig egyértelmű volt számomra, hogyha babám lesz igény szerint fogom szoptatni. Ma már ez teljesen elfogadott dolog. Úgy gondolom ennek  természetes folytatása a BLW, így mi ezt választottuk.

Persze ha Hanna nem szerette volna, akkor pürézni kezdünk. A védőnő és a gyerekorvos nem repesett az örömtől, mint utólag  kiderült nem is tudták pontosan mi is a BLW.

Hanna 6 hónapos elmúlt mikor elé tettük az első pár zöldséget. A kígyóuborkát vette fel először, azóta is az a kedvenc ????

Szóval a BLW=baby led weaning, az igény szerinti hozzátáplálást jelenti, itthon még falatkás hozzátáplálásnak szokták hívni. Hazánkban újra kezd teret hódítani, mert régen nem volt botmixer, turmixgép és pároló. Dédanyáink nem főztek külön a gyereknek, legfeljebb szétnyomkodták kicsit az ételt. Persze ma már aki blw-vel kezdi a hozzátáplálást, tudja, hogy a baba 1 éves koráig a család étrendjét kell a babáéhoz igazítani, azaz sok zöldség, gyümölcs,  minimális só. Ami tilos a méz, a mogyoró méretű és keménységű dolgok, a kolbász és a nyers hús, az adalékanyagok és a hozzáadott cukor is tabu (amire amúgy a felnőtteknek sem lenne szüksége…). Fontos megjegyezni, hogy a baba akkor eszik, mint a család, de ne legyen fáradt, és az utolsó szoptatás óta 20-30 perc teljen el. (Mondjuk ezt a fél órával előtti szopit mi nem mindig tartjuk, de arra figyelek, hogy ne legyen nyűgös, fáradt.)

A legfontosabb és számomra a legszimpatikusabb, hogy nem mérjük mennyit eszik a gyerek, nem etetjük, hanem “magát eteti” és annyit eszik meg a felkínált ételekből amennyit szeretne (mellette természetesen annyiszor szopizik, amennyit szeretne), nincsen hozzátáplálási táblázat, hogy mit mikor egyen először. Figyeljünk oda, hogy egészséges ételek kerüljenek az asztalra. Törekedjünk arra, hogy hazai, szezonális termékeket kínáljunk, lehetőleg eredeti formában, hogy babánk megismerje az alapanyagokat. Mindig több íz, szín és állag legyen a tányéron. Ez most télen nem egyszerű, de azért megoldható. Sütőtök, batáta, alma, körte, cékla és azért folytatható a sor. A nyáron pedig tettem el a fagyasztóba gyümölcsöket, ami tökéletes süti alapanyag.

Mi már az elején használtunk evőeszközt, vagyis előre megtöltöttem például a kanalat joghurttal és Hanna elég hamar megtanult szépen enni vele. A pohárral hasonló a helyzet, hagytuk, hogy felfedezze hogyan is kell inni, sima kisebb csészét vagy ikeás kétfüles poharat (a csőre nélkül, azt kidobtam) kap, néha még leönti magát, de összességében szerintem fantasztikus, hogy 9 hónaposan már egyedül tudott inni. Ha pedig éppen úton vagyunk, üvegből is megtanult már inni.

Az igény szerinti hozzátáplálás előnyei, hogy együtt egészséges ételeket eszik a család,  a baba sokkal hamarabb lesz önálló, jobban fejlődik a finommotorikája.

Mikor áll készen a baba a hozzátáplálásra?

  • legalább 6 hónapos
  • a szájához tudja emelni a falatot
  • megszűnt a nyelvkilökő reflex
  • érdeklődik az étkezés iránt
  • segítség nélkül stabilan tud ülni

Állandóan felmerülő kérdés a BLW kapcsán a fulladásveszély. Fontos, hogy a fulladás és az öklendezés két külön dolog. A BLW esetében öklendezésről beszélünk, azaz ha egy étel darabka túl nagy, akkor visszaöklendezi a baba, ez egy természetes reakció, velünk született reflex.

Örülök, hogy ezt az utat választottuk. Nagyon büszkék vagyunk Lacival, hogy Hanna 10 hónaposan már egyedül majszolja a csirkehusit, kanalazza a sütőtök krémlevest és iszik a poharából. Én a BLW-ről csak pozitívat tudok mondani, egyetlen “hátránya”, hogy többet kell takarítani, de ezt nálunk Furfang megoldja. ????

Ha Téged is érdekel a téma csatlakozz a fb csoporthoz, vagy nézz körül itt: http://blw.hu

Nagyon fontos, hogy csak akkor indulj el ezen az úton babáddal, ha kellően tájékozódtál és babád készen áll rá.

Ne pazarolj tipp:
Ha BLW-ztek, tökéletes megoldás egy kutya. Ami leesik a földre azt a kutya biztosan megeszi, így nem kerül semmi a szemétbe, sőt takarítani is alig kell ????