Zero waste

Nem szemét! 1.1

Tudtad, hogy a krumplihéj nem szemét?

Tegnap spenótos pak choi főzeléket készítettem, amibe raktam pár szem krumplit is. A krumplikat alaposan megsikáltam és pucolás után zsírban kisütöttem a héját. Máskor is így szoktam csinálni, ha krumplit használok valamihez. Olyan ropogós, mint a chips 🙂 Bármivel lehet fűszerezni, só, bors, zöldfűszerek, ki mit szeret.

Ha nincs időd kisütni, a komposztba is mehet.

Vagy pucolj vele ablakot! Egy marék krumpli héját forrázd le egy liter vízzel, majd ha kihűlt, mosd le vele az ablakot.

Állítólag ősz hajszálak ellen hajfestésre is lehet használni, de mivel még nincs ősz hajszálam ezt nem próbáltam még.

Van aki hajbalzsamként használja a felfőzött levét, hogy selymes legyen a haja.

Ha túl szoros a bőrcipő, akkor burgonyahéjjal tágíthatod. Tegyél bele héjat oda, ahol nyom és tömd ki újságpapírral, majd hagyd egy éjszakára így.

Személy szerint én a krumplihéj chips-et ajánlom, hogy mindenképpen próbáld ki! 🙂

FONTOS tudnod, hogy ha nem kistermelői, biztos forrásból származó krumplit vásárolsz, azt nagy valószínűséggel vegyszerrel kezelik, így azt ne használd étkezési célra.

hozzászólás

  • Dr. Polgár Zsolt

    Kedves Ági!
    A nagyüzemi burgonyatárolás során a gumókat vegyszeres csírázásgátlóval kezelik, ami a héjban akkumulálódik. Ezért célszerű azt hámozás után nem élelmezési célra felhasználni. Más a helyzet a kistermelőtől vásárolt vagy a foszlós héjú újburgonyánál, amelyet nem kezelnek. Amennyiben fény hatására a gumó héja megzöldül, akkor benne egészségre káros alkaloidok halmozódnak fel.
    Üdvözlettel:
    Dr. Polgár Zsolt

    • Ági

      Kedves Zsolt!
      Köszönöm az információt, kiegészítem ezzel a bejegyzést is.
      Remélem, akik a blogomat olvassák és van rá lehetőségük kistermelőktől vásárolnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük