Recept

Gyors, kelesztés nélküli kalács recept

Ha nincs időd és egy igazán gyors kalácsot szeretnél készíteni, akkor ez a recept tuti nyerő 🙂 Készítheted sósan, vagy mézesen.

Sós változat hozzávalók:

  • 50 dkg világos búzaliszt ( ebből 50 gramm lehet teljes kiörlésű )
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 4 dkg élesztő
  • 2 tojás
  • 2,5 dl tej
  • 100 g olaj
  • 10 g só

Elkészítés:

Mivel van kenyérsütő gépem, én csak beleteszem a hozzávalókat és egy 15 perces programmal bedagasztja a gép. Utána kiveszem, három részre osztom, sütőpapírral bélelt tepsiben megfonom és koszorút formázok belőle (de lehet egyenesen is hagyni). A sütőt 180 °C-ra kapcsolom légkeveréssel, megkenem a kalács tetejét tejjel. Ha bemelegedett a sütő, mehet is be 40 perc alatt megsül.

Amennyiben nincs kenyérsütőd, így készítsd el:
Az élesztőt morzsold langyos tejbe. A lisztet, a szódabikarbónát, a tojást, az élesztős tejet és az olajat öntsd egy tálba, add hozzá a sót és jól gyúrd össze a tésztát, szép fényesre. Ezután pedig ugyanúgy fond, kend meg és süsd mint ahogy fenebb leírtam.

Édes-mézes változat hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 4 dkg élesztő
  • 6 ek méz (120 g)
  • 2 tojás
  • 2,5 dl tej
  • 20 g olaj
  • csipet só

Elkészítés:

Itt is csak beleteszem a hozzávalókat a kenyérsütőbe és bedagasztja a gép. Ez a tészta kicsit ragadósabb, nyúlósabb, mint a sós, szóval lehet kell egy kevés liszt a sordáshoz, fonáshoz. Ugyanúgy 180°C, légkeverés, 40 perc.

Amennyiben nincs kenyérsütőd, így készítsd el:
Az élesztőt morzsold langyos tejbe, csurgasd bele a mézet, keverd el. A lisztet, a szódabikarbónát, a tojást, az élesztős mézes tejet és az olajat öntsd egy tálba, adj hozzá egy csipet sót és jól gyúrd össze a tésztát, szép fényesre. Ezután pedig ugyanúgy fond, kend meg és süsd mint ahogy fenebb leírtam.

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük